Literature Study of Tempe Bioactive Compounds as Functional Foods in Indonesia

Siska Elisahbet Sinaga, Zefanya Tumewu

Abstract


Tempe is a locally originated food from Indonesia, enriched with numerous bioactive compounds that confer significant health benefits. This review article aims to comprehensively describe the various types of bioactive compounds present in Tempe, elaborate on their functional food roles, and elucidate the ways these compounds contribute to improved health. The methodology employed for this study involved a thorough literature review spanning the years 2013 to 2023. The findings revealed that Tempe contains essential bioactive compounds such as isoflavones, saponins, and amino acids, all of which exhibit potent antioxidant, antihypertensive, and antidiabetic properties. Regular consumption of Tempe can play a crucial role in enhancing overall health and preventing various diseases. In conclusion, Tempe serves as an exemplary functional food option, offering immense health advantages to the Indonesian population. Its rich composition of bioactive compounds makes it a beneficial addition to the diet, promoting well-being and healthy living.


Keywords


Functional food; Tempe; bioactive compounds

References


Winda Rein Nimas Tasia1, T.D.W., 2014, Jurnal Review: Potensi Cincau Hitam (Mesona palustris Bl.), Daun Pandan (Pandanus amaryllifolius) dan Kayu Manis (Cinnamomum burmannii) Sebagai Bahan Baku Minuman Herbal Fungsional, J. Pangan dan Agroindustri, 2: 128–136.

Safitry, A., Pramadani, M., Febriani, W., Achyar, A., Fevria, R., 2021, Uji Organoleptik Tempe dari Kacang Kedelai (Glycine max) dan Kacang Merah (Phaseolus vulgaris), J. Pros. SEMNAS BIO., 1: 358–368, doi:10.24036/prosemnasbio/vol1/352.

Ellent, S.S.C., Dewi, L., Tapilouw, M.C., 2022, Karakteristik Mutu Tempe Kedelai (Glycine max L.) yang Dikemas dengan Klobot., AGRITEKNO J. Teknol. Pertan., 11: 32–40, doi:10.30598/jagritekno.2022.11.1.32.

Aryanta, I.W.R., 2020, Manfaat Tempe Untuk Kesehatan, Widya Kesehat., 2: 44–50, doi:10.32795/widyakesehatan.v2i1.609.

Pinasti, L., Nugraheni, Z., Wiboworini, B, 2020, Potensi tempe sebagai pangan fungsional dalam meningkatkan kadar hemoglobin remaja penderita anemia, AcTion Aceh Nutr. J., 5: 19–26, doi:10.30867/action.v5i1.192.

Radiati, A., 2016, Sumarto Analisis Sifat Fisik, Sifat Organoleptik, Dan Kandungan Gizi Pada Produk Tempe Dari Kacang Non-Kedelai, J. Apl. Teknol. Pangan, 5: 16–22, doi:10.17728/jatp.v5i1.32.

Cahyati, Y., Santoso, D.R., Juswono, U.P., 2013, Efek Radiasi pada Penurunan Estrogen yang Disertai Konsumsi Isoflavon untuk Mencegah Menopause Dini pada Terapi Radiasi, Nat. B, 2: 109–116.

Murni, I., Reftiana, E., Puji, A., Harti, A.S., Estuningsih, Kusumawati, H.N., 2013, Pemanfaatan bakteri asam laktat dalam proses pembuatan tahu dan tempe untuk peningkatan kadar isoflavon, asam linoleat dan asam linolenat, J. Kesehat. Kusuma Husada, 4: 89–95.

Yulifianti, R., Muzaiyanah, S., Utomo, J.S., 2018, Kedelai sebagai Bahan Pangan Kaya Isoflavon, Bul. Palawija, 16: 84–93, doi:10.21082/bulpa.v16n2.2018.p84-93.

Zaheer, K., Akhtar, M.H., 2017, An Updated Review of Dietary Isoflavones : Nutrition, Processing, Bioavailability and Impacts on Human Health, Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 57: 50–60, doi:10.1080/10408398.2014.989958.

Susanto, D.A., Kristiningrum, E., 2021, Pengembangan Standar Nasional Indonesia (SNI) Definisi Pangan Fungsiona, J. Stand., 23: 53–64, doi:10.31153/js.v23i1.851.

Suter, I.K., 2013, Pangan Fungsional dan Prospek Pengembangannya, Teknol. Pangan, 1–17.

Nusraningrum, D., Mekar, T.M., Prasetyaningtyas, S.W., 2021, Persepsi Dan Sikap Terhadap Keputusan Pembelian Produk Pangan Fungsional Pada Generasi Milenial, J. Bisnis dan Akunt., 23: 37–48, doi:10.34208/jba.v23i1.767.

Rohim, A., Yunianta, Estiasih, T., 2019, Senyawa-Senyawa Bioaktif Pada Rumput Laut Cokelat Sargassum SP. : Ulasan Ilmiah, J. Teknol. Pertan., 20: 115–126, doi:10.21776/ub.jtp.2019.020.02.5.

Firdayani, F., Winarni Agustini, T., Ma’ruf, W.F., 2015, Ekstraksi Senyawa BIoaktif sebagai Antioksidan Alami Spirulina Platensis Segar dengan Pelarut yang Berbeda, J. Pengolah. Has. Perikan. Indones., 18: 28–37, doi:10.17844/jphpi.2015.18.1.28.

Prabowo, A.Y., Estiasih, T,; Purwantiningrum, I., 2014, Umbi Gembili (Dioscorea esculenta L.) Sebagai Bahan Pangan Mengandung Senyawa Bioaktif : Kajian Pustaka, J. Pangan dan Agroindustri, 2: 129–135.

Dinar, F., 2013, Manfaat Tempe Terhadap Kesehatan Tubuh, J. Pengabdi. Kpd. Masy., 19: 1–4, doi:10.24114/jpkm.v19i71.4707.

Indrasari, O.R., Dewi, Y.I.K., Triatmaja, N.T., Fahmi, M.A., Sariwati, F.N.S.A., Sutikno, E., Oktaviasari Ias, D., Filiya Nur, A., 2022, Pengolahan Pangan Fungsional Berbasis Pangan Lokal, J. Community Engagem. Employ.,4: 22–27.

Yunianto, A.E., Saepulmilah, C., Rasyid, A.F., Astriani, A.S., Khairinisa, S., Ningsih, S.R., 2021, Edukasi Gizi Pangan Fugsional Berbasis Pangan Lokal Sebagai Upaya Peningkatan Imunitas Tubuh Dalam Pencegahan Covid-19, J. Qardhul Hasan, 7: 121–125.

Tamam, B., Syah, D., Suhartono, M.T., Kusuma, W.A., Tachibana, S., Lioe, H.N., 2019, Proteomic study of bioactive peptides from tempe, J. Biosci. Bioeng., 128: 241–248, doi:10.1016/j.jbiosc.2019.01.019.

Mora, L., Reig, M., Toldrá, F., 2014, Bioactive Peptides Generated From Meat Industry By-Poducts, Eur. J. Endocrinol, 65: 344–349, doi:10.1016/j.foodres.2014.09.014.The.

Sabrina, N., Rizal, M., Nurkolis, F., Hardinsyah, H., Tanner, M.J., Gunawan, W. Ben, Handoko, M.N., Mayulu, N., Taslim, N.A., Puspaningtyas, D.S., et al., 2022. Bioactive peptides identification and nutritional status ameliorating properties on malnourished rats of combined eel and soy-based tempe flour, Front. Nutr., 9: 1–12, doi:10.3389/fnut.2022.963065.

Capriotti, A.L., Caruso, G., Cavaliere, C., Samperi, R., Ventura, S., Zenezini Chiozzi, R., Laganà, A., 2015, Identification of Potential Bioactive Peptides Generated by Simulated Gastrointestinal Digestion of Soybean Seeds and Soy Milk Proteins, J. Food Compos. Anal., 44: 205–213, doi:10.1016/j.jfca.2015.08.007.

Suseno, S.H., Nurjanah, Faradiba, T., 2013, Profil Asam Lemak dan Kestabilan Produk Formulasi Minyak Ikan dan Habbatussauda, J. Pengolah. Has. Perikan. Indones., 16: 142–149.

Pakasi, J.F., Momuat, L.I., Koleangan, H.S.J., 2017, Aktivitas Antioksidan Ekstrak Tumbuhan Suruhan (Peperomia pellucida [L.] Kunth) Pada Asam Linoleat, J. MIPA UNSRAT ONLINE, 6: 86–91, doi:10.35799/jm.6.2.2017.17816.

Purwaningsih, S., Salamah, E., Dewantoro, R., 2014, Komposisi Kimia dan Asam Lemak Ikan Glodok Akibat Pengolahan Suhu Tinggi, J. Pengolah. Has. Perikan. Indones., 17: 165–174, doi:10.17844/jphpi.v17i2.8720.

Barbosa, M., Valentão, P., Andrade, P.B., 2014, Bioactive Compounds from Macroalgae in the New Millennium: Implications for Neurodegenerative Diseases, Mar. Drugs, 12: 4934–4972, doi:10.3390/md12094934.

Besten, G. Den, Bleeker, A., Gerding, A., Eunen, K. Van, Havinga, R., Dijk, T.H. Van, Oosterveer, M.H., Jonker, J.W., 2015, Short-Chain Fatty Acids Protect Against High-Fat Diet–Induced Obesity via a PPAR g -Dependent Switch From Lipogenesis to Fat Oxidation, Am. Diabetes Assoc., 64: 2398–2408, doi:10.2337/db14-1213.

Lutfi, M., Fauziyah, L., Abdillah, J.A., 2020, Hubungan Antara Diet Tinggi Serat dengan Derajat Hipertensi Pada Lansia di Wilayah Kerja Puskesmas Kecamatan Bangkalan, J. Ilm. Ilmu Keperawatan, 11: 1–8.

Janah, S.I., Wonggo, D., Mongi, E.L., Dotulong, V., Pongoh, J., Makapedua, D.M., Sanger, G., 2020, Kadar Serat Tepung Buah Mangrove Sonneratia alba Asal Pesisir Wori Kabupaten Minahasa Utara, Media Teknol. Has. Perikan., 8: 50–57, doi:10.35800/mthp.8.2.2020.28317.

Nugraheni, K., Harnina Bintari, S., 2016, Aktivitas Antidislipidemia Tepung Tempe dan Susu Kedelai Pada Profil Lipid Tikus Diabetes yang Diinduksi Streptozotocin, J. Gizi dan Diet. Indones., 4: 147–153, doi:10.21927/ijnd.2016.4(3).147-153.

Krisnawati, A., 2017, Kedelai sebagai Sumber Pangan Fungsional, Iptek Tanam. Pangan, 12: 57-65.

Triandita, N., Putri, N.E., 2019, Peranan Kedelai dalam Mengendalikan Penyakit Degeneratif, Teknol. Pengolah. Pertan., 1: 6–17.

Haendra, F., Anggara, D., Prayitno, N., 2013, Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Tekanan Darah di Puskesmas Telaga Murni, Cikarang Barat Tahun 2012, J. Ilm. Kesehat., 5: 20–25.

Herwati, Sartika, W., 2013, Terkontrolnya Tekanan Darah Penderita Hipertensi Berdasarkan Pola Diet dan Kebiasaan Olah Raga di Padang Tahun 2011, J. Kesehat. Masy., 8: 8–14, doi:10.24893/jkma.v8i1.118.

Pratama, A.N., Busman, H., 2020, Potensi Antioksidan Kedelai (Glycine max L) Terhadap Penangkapan Radikal Bebas Potential, J. Ilm. Kesehat. Sandi Husada, 11: 497–504, doi:10.35816/jiskh.v10i2.333.

Alfian, R., 2015, Korelasi Antara Kepatuhan Minum Obat dengan Kadar Gula Darah pada Pasien Diabetes Melitus Rawat Jalan di RSUD Dr. H. Moch. Ansari Saleh Banjarmasin, J. Pharmascience, 2: 15–23, doi:10.20527/jps.v2i2.5818.

Tamam, B., Peptida Bioaktif Pada Tempe serta Perannya Bagi Kesehatan; 1st ed.; Nuha Medika: Yogyakarta, 2020; ISBN 9786237323488.

Suratno, D.Y., Palupi, N.S.;,Astawan, M., 2014, Pola Konsumsi Pangan Fungsional dan Formulasi Minuman Fungsional Instan Berbasis Antioksidan, J. Mutu Pangan, 1: 56–64.

Bintanah, S., Handarsari, E., 2014, Komposisi Kimia dan Organoleptik Formuka Nugget Berbasis Tepung Tempe dan Tepung Ricebran, Indones. J. Hum. Nutr., 1: 57–70.

Karyasa, I.W.D., Kurnianda, J., Astuti, H., 2014, Faktor Risiko dan Asupan Isoflavon Pada Pasien Kanker Payudara, J. Gizi Klin. Indones., 10: 218–225.

Han, S., Jiao, J., Zhang, W., Xu, J., Wan, Z., Zhang, W., Gao, X., Qin, L., 2015, Dietary fiber prevents obesity-related liver lipotoxicity by modulating sterol-regulatory element binding protein pathway in C57BL/6J mice fed a high-fat/cholesterol diet, Sci. Rep., 5: 1–10, doi:10.1038/srep15256.

Karnpanit, W., 2016, Effect of cultivar and processing on anti-nutritional factors and bioaccessibility of minerals of Australian sweet lupin (Lupinus angustifolius L.), Thesis, Western Sydney University.

Khan, M.K., Karnpanit, W., Abbas, S.M. Asar, Huma, Z.E., Jayasena, V., 2018, Development of a fermented product with higher phenolic compounds and lower anti‐nutritional factors from germinated lupin (Lupinus angustifolius L.), J. Food Process. Preserv., 42, doi:10.1111/jfpp.13843.

Xu, R., Tian, T., Hu, B., Zhang, Z., Liu, J., Yu, D., Xu, H., 2023, Effect of solid-state fermentation with Bacillus pumilus on the nutritional value, anti-nutritional factors and antioxidant activity of faba bean (Vicia faba L.) meal, LWT, 185: 115-117, doi:10.1016/j.lwt.2023.115117.

Murtini, E.S., Gati, A., Sutrisno, A., 2011, Karakteristik kandungan kimia dan daya cerna tempe sorgum coklat (Sorghum bicolor), J. Teknol. dan Ind. Pangan, XXII(2): 150–155.


Full Text: PDF

DOI: 10.33751/helium.v3i2.8628 Abstract views : 175 views : 141

Refbacks

  • There are currently no refbacks.