REVIEW: MANFAAT ASAM KLOROGENAT DARI BIJI KOPI (Coffea) SEBAGAI BAHAN BAKU KOSMETIK

Retty Handayani, Fadzilla Muchlis

Abstract


Chlorogenic acid(Chlorogenicacid,CGA) is one of the secondary metabolites produced from coffee beans. Chlorogenic acid is widely used in cosmetic preparations as an exfoliant (exfoliate). Apart from exfoliating, chlorogenic acid can also be used as an antioxidant, natural cosmetic coloring, antibacterial (acne), cellulite and slimming. In review this, first look at the comparison of the concentration of chlorogenic acid in the two types of coffee, namely Arabica coffee and Robusta coffee. Next, determine several cosmetic preparations that use coffee beans as a natural ingredient which contains chlorogenic acid. The purpose of review thisis to determine the comparison of the concentration of chlorogenic acid from Arabica coffee beans and robusta coffee which can be used in various cosmetic preparations. Based on the data obtained, the highest chlorogenic acid content was found in robusta green coffee beans with a concentration of 6.1-11.3 (g / 100g), while in Arabica green coffee beans with a concentration of 4.1-7.9 (g / 100g). So it can be concluded that the chlorogenic acid content in robusta coffee has a higher content compared to arabica coffee so that robusta coffee is more recommended to be used as a cosmetic raw material.


Keywords


chlorogenic acid; arabica coffee; robusta coffee; cosmetics

References


A.Wulandari, E.Rustiani, E. Noorlaela, P. A. (2019). FORMULASI EKSTRAK DAN BIJI KOPI ROBUSTA DALAM SEDIAAN MASKER GEL PEEL-OFF UNTUK MENINGKATKAN KELEMBABAN DAN KEHALUSAN KULIT. Fitofarmaka: Jurnal Ilmiah Farmasi, 9(2), 7785.

Agustiningsih, S. T. W., & Dwiyanti, S. (2017). Pemanfaatan Ampas Kopi dan Biji Kurma dalam Pembuatan Lulur Tradisional Perawatan Tubuh Sebagai Alternatif Green Cosmetic.†E- Journal Jurnal Tata Rias, 06(01), 4150.

Ardiansyah, D., Tjota, H., & Kiyat, W. El. (2018). Review: Peran Enzim dalam Meningkatkan Kualitas Kopi. JURNAL AGRI-TEK : Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Eksakta, 19(2). https://doi.org/10.33319/agtek.v19i2.25

Ayelign, A., & Sabally, K. (2013). Determination of Chlorogenic Acids (CGA) in Coffee Beans using HPLC. American Journal of Research Communication, 1(2), 7891. www.usa-journals.comwww.usa-journals.com,

Briliani, R. A., Safitri, D., & Sudarno. (2016). Analisis Kecenderungan Pemilihan Kosmetik Wanita di Kalangan Mahasiswa Jurusan Statistika Universitas Diponegoro Menggunakan Biplot Komponen Utama. Jurnal Gaussian, 5(3), 547548. http://ejournal-sl.undip.ac.id/index.php/gaussian

Daud, N. S., Musdalipah, M., & Idayati, I. (2018). Optimasi Formula Lotion Tabir Surya Ekstrak Kulit Buah Naga Super Merah (Hylocereus costaricensis) Menggunakan Metode Desain D-Optimal. JSFK (Jurnal Sains Farmasi & Klinis), 5(2), 7277. https://doi.org/10.25077/JSFK.5.2.72-77.2018

Dewajanti, A. M. (2019). Peranan Asam Klorogenat Tanaman Kopi Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat dan Beban Oksidatif. Jurnal Kedokteran Meditek, 25(1), 4651. https://doi.org/10.36452/jkdoktmeditek.v25i1.1758

Farhaty, N., & Muchtaridi. (2016). Tinjauan Kimia Dan Aspek Farmakologi Senyawa Asam Klorogenat Pada Biji Kopi : Review. Farmaka Suplemen, 14(1), 214227.

Fitria, D. C. (2019). FORMULASI SEDIAAN GEL , KRIM , GEL-KRIM ANTISELULIT. 2(2), 4550.

Handayani, R. (2021). Formulasi Sediaan Lipbalm dari Ekstrak Biji Kopi Arabika (Coffea Arabica L.) Java Preanger Sebagai Emolien. Jurnal Ilmiah Farmasi Farmasyifa, 4(1), 105111.

https://doi.org/10.29313/jiff.v4i1.6497

Handayani, R., Abdassah, M., & Surachman, E. (2014). Pengembangan Formula dan Evaluasi Gel Rejuvenasi dari Ascorbyl Glucoside melalui Sistem Penghantaran Teknologi Macrobead. In Ijas (Vol. 4, Issue 1, pp. 2127).

Harahap, Y. W., & Tanjung, W. W. (2020). Pengaruh Asam Klorogenat Pada Kopi Hijau Terhadap Penurunan Berat Badan Wanita Obesitas. Jurnal Education and Development, 8(1), 49.

Herlinawati, L. (2020). MEMPELAJARI PENGARUH KONSENTRASI MALTODEKSTRIN DAN POLIVINIL PIROLIDON ( PVP ) TERHADAP KARAKTERISTIK SIFAT FISIK TABLET EFFERVESCENT KOPI ROBUSTA ( Coffea robusta Lindl ). Jurnal Agribisnis Dan Teknologi Pangan, 1(1), 125.

Ikanita Novirina Sulistyari, Y. (2012). ANALISIS PENGARUH CITRA MEREK, KUALITAS PRODUK, DAN HARGA TERHADAP MINAT BELI PRODUK ORIFLAME (Studi Kasus Mahasiswi Fakultas Ekonomika Dan Bisnis Jurusan Manajemen Universitas Diponegoro Semarang) Ikanita, 1, 117.

Indrawati, T., & Zissakina, F. (2011). Formulasi Gel Pengelupas Sel Kulit Mati yang Mengandung Sari Buah Nanas ( Ananas comosus L ) antara 17 sampai 78 %. Jurnal Ilmu Kefarmasian Indonesia, 9(2), 104109.

Mangiwa, S., Futwembun, A., & Awak, P. M. (2016). Kadar Asam Klorogenat (CGA) Dalam Biji Kopi Arabika (Coffea Arabica) Asal Wamena, Papua. Hydrogen: Jurnal Kependidikan Kimia, 3(2), 313. https://doi.org/10.33394/hjkk.v3i2.690

Mangiwa, S., & Maryuni, A. E. (2019). Skrining Fitokimia dan Uji Antioksidan Ekstrak Biji Kopi Sangrai Jenis Arabika (Coffea arabica) Asal Wamena dan Moanemani, Papua. 11(2), 103109. https://doi.org/10.31957/jbp.925

Mangiwa, S., & Yabansabra, Y. R. (2016). Kadar Trigonelin dalam Biji Kopi Arabika (Coffea Arabika) Asal Wamena, Kabupaten Jayawijaya, Papua. Sains, 16(1), 2934.

Mardhiani, Y. D., Yulianti, H., Azhary, D. P., & Rusdiana, T. (2018). Formulasi dan Stabilitas Sediaan Serum dari Ekstrak Kopi Hijau (Coffea Canephora Var. Robusta) Sebagai Antioksidan. Indonesia

Natural Research Pharmaceutical Journal Universitas 17 Agustus 1945 Jakarta, 2(2), 1933.

Patay, É. B., Bencsik, T., & Papp, N. (2016). Phytochemical overview and medicinal importance of Coffea species from the past until now. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 9(12),

1135. https://doi.org/10.1016/j.apjtm.2016.11.008

Purnajaya, K. D. M., & Merkusiwati, N. K. L. A. (2014). Analisis Komparasi Potensi Kebangkrutan Dengan Metode Z-Score Altman, Springate, Dan Zmijewski Pada Industri Kosmetik Yang

Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia. E Jurnal Akuntansi, 7(1), 4863.

Purwaningsih, S., Salamah, E., & Budiarti, T. (2014). Formulasi Skin Lotion Dengan Penambahan Karagenan Dan Antioksidan Alami Dari Rhizophora Mucronata Lamk. Jurnal Akuatika Indonesia, 5(1), 245758.

Rahmat, A., Farida, N., Sadikin, Y., Ramadhani, W., Yanfika, H., Mutolib, A., & Widyastuti, D. (2020). Pembuatan Masker Kopi sebagai Produk Unggulan Kelompok Wanita Tani Desa

Manggarai, Kecamatan Air Hitam, Kabupaten Lampung Barat. Jurnal Pengabdian Nasional, 1(1), 1924. https://jurnal.polinela.ac.id/index.php/JPN/index

Riyanta, A. B., Febriyanti, R., & Barlian, A. A. (2020). Pemanfaatan Biji Kopi Sebagai Sediaan Footsanitizer Untuk Menambah Pengetahuan Kesehatan Pada Siswa Di SMK Karya Medika Ketanggungan Kabupaten Brebes. Jurnal Abdimas PHB, 3(2), 4145.

Santoso, J., & Riyanta, A. B. (2019). Aktivitas Antibakteri Sediaan Foot Sanitizer Spray Yang Mengandung Ekstrak Biji Kopi Dan Jahe. Parapemikir : Jurnal Ilmiah Farmasi, 8(1), 47. https://doi.org/10.30591/pjif.v8i1.1300

Sari , Suhartati, H. (2019). Analisis Senyawa Asam Klorogenat Dalam Biji Kopi Robusta (Coffea Canephora) Menggunakan Hplc. Analit: Analytical and Environmental Chemistry, 4(02), 8693.

https://doi.org/10.23960/aec.v4.i2.2019.p86-93

Sari, Y. P., & Suhartiningsih. (2020). Formulasi Body Scrub dari Ampas Kopi dan Rimpang Temulawak (Curcuma Xanthorhiza Roxb). Journal Beauty and Cosmetology (JBC), 1(2), 4456.

Sukohar, A., Setiawan, S., Wirakusumah, F., & Sastramihardja, H. (2011). Isolation and Characterization Cytotoxic Compounds Caffeine and Chlorogenic Acid Seeds of Lampung Coffee

Robusta. Jurnal Medika Planta, 1(4), 245797.

Susyanti, S. (2020). Warna Alami Dari Ekstrak Tanaman Kopi Robusta. Corak : Jurnal Seni Kriya, 9(1), 6974. https://doi.org/10.24821/corak.v9i1.3537

Wilda Amananti, A. B. R. (2020). KARAKTERISTIK FISIK SEDIAAN FOOT SANITIZER SPRAY KOMBINASI EKSTRAK BIJI KOPI ( Coffea ) DAN RIMPANG JAHE ( Zingiber officinale ) DENGAN VARIASI KECEPATAN DAN WAKTU PENGADUKAN. JURNAL ILMIAH

MANUNTUNG, 6(1), 9297.

Wulandari, R. D., & Iskandar, D. A. (2018). Pengaruh Citra Merek Dan Kualitas Produk Terhadap Keputusan Pembelian Pada Produk Kosmetik. Jurnal Riset Manajemen Dan Bisnis (JRMB)

Fakultas Ekonomi UNIAT, 3(1), 1118. https://doi.org/10.36226/jrmb.v3i1.81

Wulandari, W., Anggoro, A. B., Purwaningsih, Y., Elisa, N., Dinurrosifa, R. S., Indriyanti, E., Sulistiyanto, F. X., Puspitasari, D. F., Dian, A., Pratiwi, E., & Ramonah, D. (2020). Aplikasi Serbuk Kopi (Coffea sp.) Tempur Dalam Sediaan Masker Gel Peel Off Application of Coffee Powder (Coffea sp.) Tempur In Gel Peel Off Mask Preparation. Repository.Stifar.Ac.Id, 2, 6875. https://repository.stifar.ac.id/Repository/article/view/271

Yashin, A., Yashin, Y., Xia, X., & Nemzer, B. (2017). Chromatographic Methods for Coffee Analysis: A Review. Journal of Food Research, 6(4), 60. https://doi.org/10.5539/jfr.v6n4p60

Yusianto., & Nugroho, D. (2014). Physical and Flavor Profiles of Arabica Coffee as Affected by Cherry Storage Before Pulping. Pelita Perkebunan (a Coffee and Cocoa Research Journal), 30(2),

158. https://doi.org/10.22302/iccri.jur.pelitaperkebunan.v30i2.7


Full Text: PDF

DOI: 10.33751/jf.v11i1.2357 Abstract views : 2739 views : 5320

Refbacks

  • There are currently no refbacks.